Gå till sidinnehåll
LäroMedia Bokhandel - Spar tid, pengar och miljö

För tredje gången föreläser Micke Hermansson under LäroMedias Inspirationsdagar.
I den specialskrivna föreläsningen Presentationslyftet delar han med sig av sina bästa tips för att du som lärare ska nå ut i klassrummet och väcka elevernas intresse och motivation.När jag ringer upp Micke har han nyligen kommit hem till Umeå igen efter några dagar på resande fot.

– Jag hade en workshop med 80 elever igår, berättar han entusiastiskt. – Att komma ut och prata med elever och föreläsa är det roligaste jag vet!

Micke Hermansson, läraren som sadlade om till författare och föreläsare, blev känd för den stora massan genom succén Grej of the Day. Men det är inte det årets föreläsning handlar om poängterar han.

Föreläsningen, som fått namnet Presentationslyftet, handlar om presentationsteknik. Eller som Micke själv säger:
– Jag vill hjälpa lärarna att nå ut till sin publik; eleverna. För att kunna väcka deras intresse och motivation.

Som prisbelönt föreläsare med drygt 450 föreläsningar, både i Sverige och utomlands, i bagaget vet han vad han pratar om.
– Det blir en tydlig och visuell föreläsning med konkreta tips som omgående kan användas i klassrummet, säger han. Jag kommer väva in exempel på saker som hänt mig, eller andra, som man kommer känna igen sig i. Och kanske kan dra på smilbanden åt.

Kostnadsfri fortbildning – för alla.

Föreläsningen, som är ca 30 minuter, är kostnadsfri och genomförs två gånger varje dag under mässturnén. Starttiderna är 13.15 och 15.30 och hela turnéplanen ser du här intill.

Du bokar enkelt din plats genom att klicka på respektive ort och göra din anmälan där.

Presentationslyftet 2020

Ort Datum
Kristianstad 2020-03-03
Växjö 2020-03-04
Kalmar 2020-03-05
Uppsala 2020-03-10
Västerås 2020-03-11
Örebro 2020-03-12
Jönköping 2020-03-17
Norrköping 2020-03-18
Malmö 2020-03-24
Helsingborg 2020-03-25
Halmstad 2020-03-26
Karlstad 2020-03-31
Skövde 2020-04-01
Borås 2020-04-02
Linköping 2020-04-15
Sundsvall * 2020-05-04
Östersund * 2020-05-05
* = Arrangeras i samarbete med Flexifairs

Undvik fallgroparna!

Samtidigt som det är viktigt för Micke att föreläsningen är intressant och underhållande så får det inte bara vara kul.
– Då blir det ingenting värt, menar han. På samma sätt kan man heller inte läsa forskningsrapporter innantill inför publik. Det blir för tungt.

– Det gäller att hitta balansen om man ska få en publik att lyssna på riktigt. Det handlar om presentationsteknik, något som Micke anser borde vara obligatoriskt på lärarutbildningen. Att stå på en scen och föreläsa liknar till stora delar att stå inför ett klassrum, menar han.

– Men det inte så att vi som är lärare har något försprång. Det finns en del klassiska fallgropar att undvika när man talar inför en publik, oavsett om det är på en föreläsningsscen eller i ett klassrum. De fallgroparna kommer att tydliggöras under den halvtimmeslånga föreläsningen.

– Det räcker inte bara med information. Man behöver också inspiration och motivation för att nå ut. Allt för att de som lyssnar inte ska tänka ”När tar det här slut? Kan jag ta mig härifrån?”

– Har man inte det blir det snabbt tråkigt även om det är fantastiskt intressanta saker man pratar om. Och det är väldigt synd!

Få publiken att somna eller minnas för evigt

Presentationsteknik handlar om en mix av vad som sägs och vad man som känner och ser förklarar Micke. Han har läst mycket om föreläsningsteknik och studerat de allra skickligaste föreläsarna i världen för att se hur de gör.
– Vad har de för knep för att nå fram? Vad är skillnaden mellan att få publiken att somna eller att minnas det de hört för evigt?

Utifrån detta och sina egna erfarenheter, från klassrummet och scenen, har han skrivit föreläsningen Presentationslyftet.
– Tanken är inte att alla lärare ska skola om sig och bli talare, absolut inte. Man lär sig inte alla trick under min föreläsning men min förhoppning är att man kan plocka upp delar och börja tänka på hur man gör inför klassen.

Micke Hermansson är ständigt efterfrågad som föreläsare.

Läs mer om Inspirationsdagarna här!

På vår hemsida, laromedia.se/inspirationsdagar, kan du läsa mer Inspirationsdagarna och boka din plats.