Gå till sidinnehåll
LäroMedia Bokhandel - Spar tid, pengar och miljö

Lärandematriser höjer din status som lärare

Lärandematriser beskriver målen så begripligt att eleven själv kan granska sitt eget och kamraters lärande. Boken visar steg för steg hur man skapar lärandematriser med andra lärare och ger många undervisningsexempel. Alla blivande eller verksamma lärare i grundskola och gymnasium, skolledare och inte minst lärarutbildare och lärarfortbildare, har användning för Johan Alms bok.

Sagt om boken

”Mitt lärarlag håller just på att gemensamt studera Dylan Wiliams bok "Att följa lärande" som jag tycker säger mycket klokt. Och så kommer din bok och tar det till nästa nivå…”

Magnus Mossberg, Varberg;
förstelärare i entreprenöriellt lärande, lärare i matematik, engelska och slöjd åk 7-9

”För att fatta mig kort: Lärandematriser är det bästa jag har läst någonsin gällande skolan. Jag har arbetat 15 år i gymnasieskolan, men denna bok är som att upptäcka Velvet Underground eller Leonard Cohen; så enkelt men så genialiskt.”

Daniel Wall, Malmö;
gymnasielärare i svenska, engelska, SFI och blivande spec.lärare

”Din bok får mig att inse hur avgörande det är att konkretisera “kunskaper”, hur eleverna egentligen visar vad de kan och att formulera det på ett språk som elever och föräldrar förstår. Men framför allt har boken gett mig inspiration att i alla lägen reflektera över hur min undervisning upplevs ur elevernas perspektiv.”

Eva-Lena Elfving, Malmö;
förstelärare i NO, matematik och engelska, åk 1-7

”Jag har använt och modifierat din lärandematris om Tala, lärt mig tankesättet och fått inspiration och egna idéer. Nu vill jag bara säga att jag tycker detta är så jäkla bra! Känslan är att jag kommer med ett fungerande verktyg till eleverna och känner mig som en segrare på förhand.”

Mattias Dahlberg, Svedala;
förstelärare i SO, svenska och idrott, åk 1-7

Ur förordet

Boken hakar tag i och bygger vidare på forskningsresultat om hur matriser kan få elever/studenter att ställa upp realistiska mål för sig själva, utvärdera sin insats och ta kontroll över sitt eget lärande. I flera fall tar författaren dessutom ytterligare steg framåt och väver samman trådar på ett sätt som inte tidigare gjorts. Med ett tydligare elevperspektiv på lärande och genom att ta hjälp av andra kunskapsområden, inte minst hur man formulerar tydliga mål och kriterier, för han forskningen närmare lärarens och elevernas vardag. Låt dig därför inte luras av det raka sätt och den enkelhet som präglar hela boken, för innehållet är långtifrån trivialt. Det sätt att tänka och arbeta som presenteras i boken är inget som vi lärare ”alltid har gjort”, men med denna bok kan vi ta ytterligare några viktiga steg på vägen. Det är min förhoppning att denna bok ska möta en stor publik av såväl blivande som verksamma lärare.

Anders Jönsson

Professor i naturvetenskapernas didaktik vid Högskolan Kristianstad; internationellt ansedd expert inom matrisforskning och flitigt refererad vid såväl forskning om formativ bedömning som av Skolverket.

Beställ boken här!

Lärandematriser : Att få eleven att förstå av Johan Alm, Johan Alm
Häftad, 2015
(7205-980-1)
Svenska Svenska
Pris: Logga in för pris
Lägg i varukorg