Gå till sidinnehåll
LäroMedia Bokhandel - Spar tid, pengar och miljöEn bok som alla killar på högstadiet och gymnasiet borde läsa!


För ungefär två år sedan, sommaren 2016, var det en stor debatt i media om sexuella övergrepp på olika festivaler. Folk var arga på alla våldtäktsmän. Men det många inte förstod var att våldtäkter och övergrepp bara är toppen på en våldspyramid, där skämt och grabbig jargong – och vår oförmåga att känna våra egna (och därmed andras) gränser – möjliggör grövre våld.

På Facebook uppmanade därför Ida Östensson killar och män att prata med varandra om saker de annars inte pratar om:
”Bjud in till en killmiddag och snacka med varandra om närhet, normer, grupptryck, sex och kärlek – på ett självrannsakande sätt!”.
Idas uppmaning spreds snabbt och konceptet #killmiddag blev ett fenomen. En av alla som testade var Thor Rutgersson. Men han tyckte att det var svårt att öppna sig och verkligen snacka ärligt om sådant som killar och män nästan aldrig pratar om. Thor skrev därför till Ida och bad om hjälp: ”Kan vi göra något mer som hjälper oss män att prata öppet och ärligt om hur vi mår och vad vi gör?” Allt vi inte pratar om försöker göra just detta.

I Allt vi inte pratar om leder kända som okända män vägen och öppnar upp för samtal kring ämnen som kärlek, sex, skörhet, ego, flyktvägar och vänskap.

Boken innehåller personliga berättelser från bland andra programledarna Kodjo Akolor och Farzad Farzaneh, världsmästaren i thaiboxning Sanny Dahlbeck, politikern Philip Botström, skatelegenden och modeikonen Ali Boulala samt komikern Daniel Hallberg. I varje kapitel finns tips från män till män på respektive tema samt utmaningar som Ida tagit fram för att hjälpa oss alla att gå från tanke till handling.

Boken innehåller även samtalsguider så att läsaren kan börja snacka direkt.
Allt vi inte pratar om : en bok för killar och män av Thor Rutgersson, Ida Östensson
Pocket, 2018
(7503-846-9)
Svenska Svenska
Pris: Logga in för pris
Lägg i varukorg

Om boken

Allt vi inte pratar om är en satsning av Make Equal i samarbete med Studiefrämjandet och med IOGT-NTO, Bonnier Bookery, Acast och Månpocket.

Tre snabba frågor till Ida Östensson, en av författarna till boken

Ida, varför tycker du att alla killar på högstadiet och gymnasiet borde läsa boken?

- Unga killar har en otrolig press på sig. Att vara aktiva, coola, kåta, alltid på, pojkvänsmaterial, populär kompis, bra på sport, snygga, tuffa, starka. Men det vi alla vill är att bli älskade och accepterade. Att passa in.

Under högstadiet och gymnasiet formas stora delar av vår identitet. Det är en viktig tid som sätter tonen för våra vuxna liv. Därför är den här boken livsviktig! För att killar och unga män ska få läsa om andra killar och mäns tankar, känslor och lärdomar från just högstadie- och gymnasietiden samt fortsatta tankar och känslor genom livet. Killar behöver fler manliga förebilder som vågar visa skörhet, som vågar prata på riktigt om sex och som lyfter hur läskigt det är att känna sig ensam. Saker som killar och män annars aldrig pratar om.

Varför lämpar sig en bok väl för killar i högstadie- och gymnasieåldern?

- Killmiddag är ett framgångsrikt koncept. Det kan dock vara nog så jobbigt för en vuxen världsvan man att samtala med andra om sina känslor. För en tonårskille, som vill passa in och inte bryta mot normen, är det lite väl mycket begärt. Därför är en bok perfekt. Då slipper en omgivningens dömande blickar och kan ta till sig budskapet i egen takt. Förhoppningsvis inspirerar boken läsaren att samtala med andra, om inte är självreflektion och identifikation en bra start!

Är målgruppen enbart unga killar?

- Nej, boken riktar sig till killar och män i alla åldrar men det är ju inte så att tjejer och kvinnor inte vill läsa om killar och mäns innersta känslor och tankar? Haha! Så: boken är för alla med andra ord!